Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Review: Αντίο Φιλενάδα - Πένυ Παπαδάκη



bookΓεια σας κορίτσια. Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που με συγκίνησε και άγγιξε την ψυχή μου. Διάβασα το "Αντίο, φιλενάδα" της Πένυς Παπαδάκη. Το βιβλίο έχεις ως θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δύναμη της πραγματικής φιλίας και την έννοια της οικογένειας. Αναφέρεται στην ιστορία δύο γυναικών που μπήκαν στη φυλακή για κακή τους τύχη διότι θα έμεναν εκεί για πολύ καιρό αλλά και για καλή τους τύχη γιατί χάρη σε αυτό το συμβάν γνωρίστηκαν και δέθηκαν πάρα πολύ. Στο βιβλίο γίνεται λόγος για τις ανθρώπινες συμπεριφορές και με έναν γλυκό τρόπο σου δείχνει τη ψυχική δύναμη που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Για μένα αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο σταθμός. Μου κράτησε συντροφιά τα βράδια, με έκανε να σκεφτώ ορισμένα πράγματα και μου προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τη ζωή. Μιλάει για τη δύναμη της ψυχής να πολεμήσει οτιδήποτε έρχεται ως εμπόδιο σε αυτή τη ζωή. Γιατί ξέρει αυτή! Η φίλια της Σοφίας και της Μαρίνας τόσο μαγική και τόσο αληθινή που θα την ζήλευε οποιοσδήποτε! Η δύναμη της φιλίας και η αισθητή παρουσία της μοίρας σε όλο της το μεγαλείο. Γίνεσαι ένα με τους ήρωες. Φιλία, έρωτας, πόνος, αρρώστια, πλούτη, φτώχεια. Οι ήρωες μπορεί να είναι ένας από εμάς. Απλοί καθημερινοί με πάθη και λάθη! Αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη, ζεις την κάθε στιγμή και ταυτίζεσαι μαζί τους. Σε κάνουν να σκέφτεσαι, να νιώθεις. Σε διδάσκουν και αυτή είναι η ουσία όταν διαβάζεις ένα βιβλίο να γίνεσαι καλύτερος, σοφότερος και να μπορεί να τραγουδάει στην κάθε ανθρώπινη καρδιά . Οι ήρωες ήταν τόσο ζωντανά δοσμένοι που κατέληξα αόρατος θεατής των γεγονότων και των συνευρέσεων τους. Δεν υπάρχουν λέξεις. Δεν υπάρχουν λόγια. Ανατρίχιαζα σε κάθε ανάγνωσμα! Ένα βιβλίο απίστευτα καλογραμμένο! Όχι μόνο μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία λέξη του, αλλά έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να συμπονάει τους ήρωες και να συμπάσχει μαζί τους… Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά σε αυτή την σπουδαία συγγραφέα, μακάρι να είναι πάντα γερή , δυνατή για να μας χαρίζει την μαγεία της και στα επόμενα βιβλία της!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Σοφία γεννήθηκε με τη σφραγίδα της υποχρέωσης στην ψυχή και με ένα μεγάλο ελάττωμα που βόλευε τους γύρω της∙ δεν μπορούσε να αρνηθεί σε κανέναν τίποτε, δεν μπορούσε να πει όχι. Το τίμημα που πλήρωσε ήταν βαρύ, αφού για τις λάθος επιλογές της έχασε ακόμη και την ελευθερία της.

Από την άλλη, η Μαρίνα είπε όχι σε όλα όσα την καταπίεζαν. Όχι στους γονείς, σε μία υποκριτική κοινωνία, σε έναν έρωτα-δυνάστη και στην πιθανότητα να χάσει τη μονάκριβη κόρη της. Το τίμημα ήταν να χάσει κι αυτή, εκτός από την ελευθερία της, και τον ίδιο της τον εαυτό.

Θα ανταμώσουν μέσα στα σκοτάδια, κι όταν τα μάτια τους θα συνηθίσουν, θα μάθουν, άλλοτε βίαια κι άλλοτε με τρυφερότητα, πως το φως που βγάζει η ψυχή είναι πιο δυνατό και πιο ζεστό από του ήλιου. Θα διδαχθούν η μία από την άλλη, θα αντέξουν η μία για την άλλη, θα κλάψουν η μία με την άλλη. Όπως κάνουν μόνο οι φίλες.

Και εκεί που πίστεψαν πως την κέρδισαν την παρτίδα της ζωής, αυτή θα τους δείξει πως μπλόφαρε, γιατί έκρυβε ένα αντίο στο μανίκι της.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ: http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002630
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλες μου τις φίλες να το διαβάσουν και να ταξιδέψουν κι αυτές μαζί του.

Μέχρι το επόμενο άρθρο να είστε πάντα καλά και να θυμάστε πως το βιβλίο είναι ο πραγματικός φίλος κάθε ανθρώπου.

xxx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου